Quantcast
Channel: Oamkin ajankohtaista - Web - Tiedotteet medialle
Viewing all 478 articles
Browse latest View live

Oamkin kamarikuoro ja soitinyhtye esittävät Membra Jesu Nostri -teoksen 21.3.

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) kamarikuoro ja soitinyhtye esittävät kuorokapellimestari Olli Heikkilän johdolla 21.3. kello 19.00 tanskalais-saksalaisen barokkisäveltäjä Dietrich Buxtehuden noin tunnin mittaisen suurteoksen Membra Jesu Nostri.

Vuonna 1680 valmistunut teos koostuu seitsemästä kantaatista. Jokainen niistä on omistettu ristiinnaulitun Jeesuksen ruumiinosille, joita ovat jalat, polvet, kädet, kyljet, rinta, sydän ja kasvot. Kantaattien pohjana on 1200-luvulla eläneen Arnulf de Louvainin passioaiheinen runo.

Yksittäiset kantaatit koostuvat orkesterialkusoitoista ja -välikkeistä, kuoro-osista ja aarioista. Kantaattien aariaosuudet laulavat kamarikuoron laulunopiskelijat. Kamariyhtyeessä soittavat Johanna Luokkanen ja Mikaela Xhemajli (viulu), Simeoni Kakko (sello), Juho Koskimäki (kontrabasso) ja Päivi Vierimaa (cembalo).

Konsertti järjestetään Oamkin konserttisalissa osoitteessa Kotkantie 1, Oulu. Tapahtumaan on vapaa pääsy, tervetuloa!

Lisätietoja:

kuorokapellimestari Olli Heikkilä, 041 547 9929

tapahtumatuottaja Mira Kolanen, 050 310 3938, mira.kolanen@oamk.fi


Oulun tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta keskittyy viiteen toiminta-alueeseen

$
0
0

Oulussa 22.3.2016 klo 12.00

Oulun innovaatioallianssin (OIA:n) yhteistyösopimuksen painopisteiksi valittiin viisi kokonaisuutta, ekosysteemiä:

- Vetovoimainen pohjoinen kaupunki, vastuutahona Oulun kaupunki
- Teollisuus 2026, josta vastaa Oulun yliopisto
- OuluHealth, josta vastaa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
- ICT ja digitalisaatio, josta vastaa VTT
- Ketterä kaupallistaminen, josta vastaa Oamk

Oulun kaupungintalolla tänään 22. maaliskuuta 2016 allekirjoitettu Oulun innovaatioallianssin (OIA:n) yhteistyösopimus keskittää Oulun tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan viiteen toiminta-alueeseen. Allianssin tavoitteena on viedä Oulu näillä alueilla maailman huipulle.

Kahdeksan sopimuskumppanin strateginen yhteistyö tähtää siihen, että Oulu vahvistaa paikkaansa kansainvälisenä ja Pohjoismaiden nopeimmin kasvavana kaupunkiseutuna. Yrityksille ja tutkimuslaitoksille Oulu on huippupaikka liiketoiminnan kasvulle ja uusille avauksille. Ainutlaatuista on, että mukana ovat kaikki koulutusasteet ja kaksi Suomen vahvaa sektoritutkimusyksikköä.

Sopimus jatkaa vuonna 2009 alkanutta OIA:n toimintaa viidellä vuodella. Oulun innovaatioallianssin tavoitteet vuosina 2016–2020 ovat lisätä Oulun vetovoimaisuutta ja arktisuuteen ja pohjoisuuteen liittyvien mahdollisuuksien hyödyntämistä.

Vetovoimaisuutta parannetaan kokoamalla viisi innovaatioekosysteemiä, jotka tehostavat korkeaan osaamiseen pohjautuvien yritysten syntymistä, kasvua ja kansainvälistymistä ja yritysten sijoittumista Skandinavian pohjoiseen pääkaupunkiin Ouluun, (Capital of Northern Scandinavia).

Uusina toimijoina mukana ovat Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Luonnonvarakeskus Luke ja Oulun seudun koulutuskuntayhtymä (päätös huhtikuussa). Ennestään OIA:ssa ovat toimineet Oulun kaupunki, Oulun yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu Oy, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy ja Technopolis Oyj.

Maailman nopea muutosvauhti on tuonut merkittäviä uusia avauksia ja toimintatapoja myös OIA:n linjauksiin.

Uudessa yhteistyösopimuksessa korostuu liiketoiminnan näkökulma osana ekosysteemiä:

- Korkealaatuinen tutkimus ja ideat sekä tuote- ja palveluaihiot on saatava kaupallistettua eli markkinoitua ja myytyä tavalla, joka saavuttaa asiakkaat paitsi Suomessa myös maailmalla.
- Innovaatioiden tulee johtaa uuden liiketoiminnan syntymiseen ja kasvuun, oli kyse uusista sijoittuvista yrityksistä, start-up -yrityksistä, jo toimivien pk-yritysten uusista avauksista ja veturiyritysten luomista mahdollisuuksista.

- Asiakkaiden ja asukkaiden tulee olla aikaisempaa merkittävästi enemmän aktiivisina toimijoina mukana OIA-verkostossa testaajina, kokeilijoina, tuotteiden ja palveluiden kehittäjinä ja tekijöinä.

OIA:n strategisen johtoryhmän puheenjohtajana toimii Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen ja operatiivisen johtoryhmän puheenjohtajana toimii Oulun yliopiston yhteistyösuhteista vastaava vararehtori Matti Sarén.

Lisätietoja

Oulun yliopiston yhteistyösuhteista vastaava vararehtori Matti Sarén 050 569 1903

Sopimuksen allekirjoittajat

Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen
Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki
Oulun ammattikorkeakoulu Oy:n rehtori Jouko Paaso
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Leskinen
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n toimitusjohtaja Antti Vasara
Luonnonvarakeskus Luke:n asiakkuusjohtaja Jutta Kauppi
Oulun koulutuskuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemi
Technopolis Oyj:n johtaja Oulussa Marko Lind

Linkit:

www.businessoulu.com, www.luke.fi, www.oamk.fi, www.oulu.com, www.oulu.fi, www.osekk.fi, www.ppshp.fi, www.technopolis.fi, www.vtt.fi

Arktiset askeleet -tanssitapahtuma tarjoaa elämyksiä ja työpajoja 31.3.-3.4.

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) ja Oulun läänin Tanssialan Tuki ry:n yhteistyössä järjestämä valtakunnallinen Arktiset askeleet -lastentanssitapahtuma järjestetään 31.3.–3.4. Oulussa. Tapahtumaviikonloppuna nähdään 49 taidokasta teosta, jotka esiraati on valinnut yhteensä 148 esityksen joukosta. Arktiset askeleet on vakiintunut yhdeksi merkittävimmäksi lasten ja nuorten tanssitapahtumaksi Suomessa. Tästä on osoituksena muun muassa se, että mukaan hakevien tanssiteosten määrä on kasvanut vuosittain.

Tänä vuonna tanssielämyksiä tarjotaan kohdennetummin myös oululaisille. Tapahtumaviikonlopun aikana järjestetään lapsille avoimia Tanssi tutuksi -työpajoja, joihin voi osallistua kuka vain tanssikokemuksesta riippumatta. Tanssipajat tarjoavat kansantanssinopettaja Hanna Poikela, Kulttuuripesulan tanssikoulu, Tanssikeskus Citydance sekä Tanssikoulu TanssinTahti. Tämän lisäksi Oulun keskustassa nähdään Arktiset askeleet -kulkue, jota pääsevät seuraamaan kaikki halukkaat.

Tapahtumaviikonloppu alkaa torstaina 31.3. Ookko nää Oulusta? -näytöksellä. Näytöksessä oululaiset tanssiyhteisöt pääsevät muoniolaisella lisäyksellä esittelemään osaamistaan ja avaamaan tapahtumaviikonlopun. Näytöksessä esiintyy tanssijoita Cross Move Companystä, Kulttuuripesulan tanssikoulusta, Nuorisoseura Vilikkaasta, Oulun esittävän taiteen koulu Lenninsiivestä, Oulunsalon Nuorisoseurasta, Oulunsuun Nuorisoseurasta, Tanssikeskus Citydancesta sekä Tanssikoulu TanssinTahdista. Näytöksen tuotto jaetaan tapahtuman katselmuksen palkintoina. Varsinainen katselmus tanssitaan lauantaina 2.4. ja sunnuntaina 3.4. Katselmuksen arviointiraati koostuu arvostetuista tanssialan osaajista. Arktiset askeleet tanssitaan Oamkin Kotkantien kampuksella (Kotkantie 1, Oulu).

Tapahtuman aikataulu

To 31.3.

Klo 18.30               Ookko nää Oulusta? -näytös, liput 10/7 euroa

La 2.4.

Klo 9.30–11.00       Tanssi tutuksi -työpajoja, vapaa pääsy
Klo 12.00               Tanssiva kulkue torilta Rotuaarin aukiolle, vapaa pääsy
Klo 14.00               Avajaiset ja tanssikatselmuksen osa 1, päivälippu 15/10 euroa

Su 3.4.

Klo 9.00–10.30       Tanssi tutuksi -työpajoja, vapaa pääsy
Klo 11.00               Tanssikatselmuksen osa 2, päivälippu 15/10 euroa
Klo 13.00               Arktiset askeleet -loppunäytös, päivälippu 15/10 euroa

Lisätietoja:

Tapahtumatuottaja Mira Kolanen, mira.kolanen@oamk.fi, 050 310 3938

Tapahtuman johtaja Liisa Kontturi-Paasikko, liisa.kontturi-paasikko@oamk.fi, 050 443 1011

Lisätietoa työpajoista, pääsylipuista ja muusta: arktisetaskeleet@oamk.fi

Oamkin uudet oppimisympäristöt esillä Hyvinvointia yhdessä -tapahtumassa 6.4.

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) Hyvinvointia yhdessä -tapahtuma 6.4. kello 8.45–15.00 kokoaa yhteen alueen työelämän edustajat sekä ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ja opiskelijat. Tapahtumassa esitellään ammattikorkeakoulussa toteutettuja ja meneillään olevia tutkimus- ja kehittämishankkeita sekä opinnäytetöitä. Lisäksi työelämän edustajat esittelevät omaa toimintaansa ja hankkeitaan.

Tapahtumassa järjestetään tutustumiskierroksia Oamkin uusiin oppimisympäristöihin, kuten simulaatiotiloihin, sekä esitellään Oamk LABs -opintokokonaisuuden terveys- ja oppimisaiheisia projekteja. Niiden parissa työskentelevät monialaiset opiskelijatiimit koostuvat Oamkin eri alojen opiskelijoista, Oulun yliopiston kansainvälisen Learning, Education and Technology -maisteriohjelman opiskelijoista, ICT-alan ammattilaisista sekä eurooppalaisista vaihto-opiskelijoista. Opiskelijatiimit esittelevät päivän aikana projektejaan ja LAB-opiskelua. Lisäksi Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan toimintayksikkö (POSKE) on mukana päivän toiminnassa.

Seitsemännen kerran järjestettävä tapahtuma toteutetaan puolivuosittain Professorintien kampuksella (Kiviharjuntie 8, Oulu). Päivän ohjelmaan voi tutustua osoitteessa oamk.fi/hyvinvointiayhdessa. Tapahtuma on osallistujille maksuton. Pysäköintipaikkoja kampusalueella on rajoitetusti. Pysäköinti edellyttää erillisen luvan, jonka saa kampuksen aulojen infopisteistä. Lähialueen parkkitalot ovat myös käytettävissä.

Lisätietoja:

tutkinto-ohjelmavastaava Markku Koivisto, markku.koivisto@oamk.fi, 050 400 8789

tutkinto-ohjelmavastaava Ulla Paananen, ulla.paananen@oamk.fi, 050 321 1988

Oamkissa yli 600 tuntia kansainvälistä opetusta 4.–8.4.

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulussa (Oamk) vietetään 4.­–8.4. kansainvälistä opettajavaihtoviikkoa. Oamkiin saapuu lähes 80 alansa asiantuntijaa 20 maasta ja 43 yhteistyökorkeakoulusta. Jokainen opettaja opettaa viikon aikana noin kahdeksan tuntia eli kansainvälistä opetusta kertyy reilut 600 tuntia. Luvassa on niin luento-, seminaari- kuin workshop-pohjaista opetusta. Mukana ovat kaikki Oamkin koulutusalat eli kulttuuri, liiketalous, luonnonvara-ala, sosiaali- ja terveysala ja tekniikka sekä ammatillinen opettajankoulutus.

Opetuksen lisäksi viikko koostuu yhteistyökokouksista, joissa suunnitellaan tulevaa pedagogista yhteistyötä, opiskelijaliikkuvuuksia sekä Oamkin henkilöstön vastavuoroisia työskentelyjaksoja ulkomailla. Ulkomaalaiset opettajat vievät mukanaan omaan korkeakouluunsa tietoa Oamkista ja Oulusta sekä saavat uusia kumppaneita verkostoonsa. Oamkin opiskelijat puolestaan saavat vierasopettajilta alansa uusia näkökulmia ja henkilöstö erinomaisen tilaisuuden sekä vahvistaa että luoda uusia yhteistyösuhteita.

Poimintoja viikon ohjelmasta, koko ohjelma osoitteessa oamk.fi/itew2016

  • 4.4. kello 11.00–12.00 rehtori Jouko Paason isännöimät avajaiset Kotkantien kampuksella
  • 5.4. kello 9.05–10.45 ja 11.35–13.10 liiketalouden opiskelijat perehtyvät Venäjän talouteen ja markkinoihin St. Petersburg National Research Universityn Irina Sergeevan johdolla Teuvo Pakkalan kadun kampuksella.
  • 5.4. kello 15.00–17.00 ja 6.4. kello 14.00–16.00 konetekniikan opiskelijat pitsaavat tuotekehityksen opintojaksolla syntyneitä ideoitaan vierasopettajista koostuvalle tuomaristolle Kotkantien kampuksella.
  • 6.4. kello 8.45–15.00 sosiaali- ja terveysalan vierasopettajat osallistuvat Professorintien kampuksella järjestettävään Hyvinvointia yhdessä -tapahtumaan tutustuen Oamkin uusiin oppimisympäristöihin sekä osallistumalla opiskelijoiden kanssa yhteistyössä järjestettävään lopputyöseminaariin.
  • 4.–8.4. musiikkia ja tanssia opiskelevat pääsevät Birminghamin konservatorion säveltäjä, tohtori Michael Woltersin luennoille ja workshopeihin Kotkantien kampuksella. Woltersilla on monipuolisen ja kokeellisen musiikin tekemisen kautta laaja-alainen näkemys nykymusiikista, säveltämisestä ja työskentelystä teatterissa.
  • 6.–7.4. kello 10.00–16.00 viestinnän opiskelijat osallistuvat kuuden vierasopettajan järjestämään Quick Labiin teemalla Information is Beautiful. Vierasopettajat opettavat opiskelijoita visualisoimaan tietoa, jota opiskelijat ovat keränneet omasta arkielämästään. Tiedon visualisoinneista järjestetään näyttely Kotkantien kampuksen Galleria O:ssa 8.4. alkaen.
  • 7.4. kello 8.00–14.00 välillä vierasopettajat opettavat luonnonvara-alan opiskelijoille muun muassa maaseutuyrittäjyyttä sekä ympäristö- ja laatuasioita. Niiden lisäksi yksi vierailevista opettajista osallistuu opintojaksolla työn alla olevan Savalojan kylän leikkipuiston sekä laavualueen suunnitteluun ohjaavana opettajana.

Kansainvälisen opettajavaihtoviikon tarkoituksena on tuoda lisää aitoa kansainvälisyyttä Oamkin kampusten arkeen. Yksi keskeinen tavoite on sekä opetuksen ammattilaisten henkilökohtainen että korkeakoulujen välinen verkostoituminen. Oamkin kansainvälistymisen tavoitteena on varmistaa globalisoituvan työelämän ja kansainvälistyvän väestörakenteen edellyttämät valmiudet. Vuosittain Oamkin kampuksilla on noin 500 ulkomaalaista opiskelijaa ja yli sata vierailevaa luennoitsijaa. Oamkista lähtee vuosittain noin 500 henkilöä opiskelu- tai työskentelyjaksoille ulkomaisiin yhteistyökorkeakouluihin

Lisätietoja:    

kansainvälisten asioiden suunnittelija Katja Kurasto, 050 468 3451, katja.kurasto@oamk.fi

kansainvälisten asioiden päällikkö Allan Perttunen, 050 529 0988, allan.perttunen@oamk.fi

Teematietoa nautakarjatilojen tuotantoprosessien hallintaan

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) hallinnoima OmaNauta-hanke tarjoaa yhdessä Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan nautakarjatalouden toimijoiden kanssa alan yrittäjille mahdollisuuden edulliseen koulutukseen ja vertaistukeen sekä keinoja osaamisen ja tuotannon kehittämiseen Pohjois-Suomessa. OmaNauta-hanke toteutetaan yhdessä Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän ja Luonnonvarakeskuksen kanssa.

Maataloussektori on ollut suurten muutosten alla tuottajahintojen laskemisen ja suurten tuotantokustannusten myötä. Byrokratian vaatimukset painavat entisestään yrittäjän jaksamista. Tietoisuus alan kurjasta taloustilanteesta on lisääntynyt Helsingissä järjestetyn mielenosoituksen myötä, mutta yrittäjän on jatkettava vaikean tilanteen keskellä tuotantoaan. Tuotannon kannattavuus ja laajentamisen tarve ovat olleet myös nautakarjatalouden viimeaikainen haaste.

Maksuttomissa Hankestartti!-seminaareissa Limingassa 5.4. (Limingan Luontokeskus, Rantakurvi 6) ja Toholammilla 6.4. (Toholammin seurakuntakoti, Lampintie 7) asiantuntijat ja yrittäjät jakavat tuoreinta tietoa ja näkemyksiä muun muassa eläinten tautihallinnasta, vasikoiden hoidosta sekä nurmen satopotentiaalin hyödyntämisestä nautakarjatiloilla.

Seminaarien ohjelma

10.00 Seminaarin avaus
10.10 Nautaketjun turvallinen toimintatapa
11.00 Kuinka pidämme vasikat terveinä?
11.45 Lounas (omakustanteinen)
12.30 Nurmen satopotentiaalista tuottavuutta
13.15 Yrittäjän puheenvuoro
14.00 Hankkeiden ajankohtaisasiat
14.15 Päätöskahvit ja keskustelua

Seminaarit järjestetään maaseudun ja nautakarjatalouden kehittämiseen rahoituksen saaneiden hankkeiden yhteistyönä. Hankkeiden tavoitteena on luoda tietoa ja menetelmiä nautakarjatalouden tuotantoprosessien hallintaan. Rahoittajana toimii Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.

Lisätietoja:

projektipäällikkö Raija Suomela, 040 628 1044, raija.suomela@oamk.fi ja oamk.fi/omanauta

Mukana olevien hankkeiden yhteystiedot

OmaNauta (Keski- ja Pohjois-Pohjanmaa), Raija Suomela, raija.suomela@oamk.fi, 040 628 1044
NautaNurmi (Pohjois-Pohjanmaa), Sirpa Lunki, sirpa.lunki@luke.fi, 050 316 5042
Tuottava pohjalainen naudanlihantuotanto (Pohjois-Pohjanmaa), Marko Jokinen, marko.jokinen@atria.fi, 040 750 6182
Ruokaketju (valtakunnallinen), Kati Kastinen, kati.kastinen@ett.fi, 040 192 7448
Ajantasalla (Keski-Pohjanmaa), Ritva Jaakkola, ritva.jaakkola@kpedu.fi, 044 725 0625

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan maaseutuyrityksiä etsitään kiertotalouden yhteistyöhön

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) ja Lapin ammattikorkeakoulun yhteinen Myssy – Maaseudun yrityssymbioosit -hanke etsii kiertotaloudesta kiinnostuneita maaseutuyrityksiä ja -yritysryhmiä Lapista ja Pohjois-Pohjanmaalta. Tarkoituksena on luoda yritysten välille yhteistyötä, joka tuo helpotusta ja hyötyä yritysten toimintaan ja kannattavuuteen. Hanke auttaa löytämään yrityssymbiooseja sekä kehittämään kiertotaloutta. Myssy-hanke on mukana Biotaloutta Oulun seudun kylille -tilaisuuksissa Muhoksella 6.4. ja Oulussa 7.4.

Kiertotalous on talouden malli, jossa materiaalit kiertävät, ja tuotteille ja tuotannon sivuvirroille luodaan lisäarvoa palveluilla ja älykkyydellä tai uudistamalla ja etsimällä niille muita käyttötarkoituksia. Energiatehokkuuden ja materiaalien kierrätyksen kehittäminen on asetettu vahvaksi painopisteeksi muun muassa Pohjois-Suomen biotalouden kehittämisstrategioissa ja maakuntaohjelmissa. Maaseudun yrityssymbioosien kehittäminen toteuttaa osaltaan alueen strategioita sekä parantaa energiatehokkuutta ja materiaalien kierrätystä maaseudun toimijoiden keskuudessa. Kiertotaloudessa on Sitran arvion mukaan 1,5–2,5 miljardin euron potentiaali. Kysymys on myös työpaikoista ja materiaalien riittävyydestä.

Myssy-hankkeessa kuvataan yritysten yhteistyötä kiertotalouden näkökulmasta. Mallien avulla yritykset saavat esimerkkejä kiertotalouden symbioosien toteuttamisesta sekä työkaluja oman toimintansa kehittämiseen ja kiertotalouden edistämiseen. Hankkeen toteuttavat Oamk ja Lapin ammattikorkeakoulu yhdessä Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan maaseutuyritysten kanssa. Hankkeen rahoittajina ovat Euroopan maaseudun kehittämisrahasto, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin ELY-keskukset sekä hankkeen toteuttajat. Hanke toimii ajalla 10.12.2015–30.9.2017.

Lisätietoja:

projektikoordinaattori Ritva Imppola, Oamk, ritva.imppola@oamk.fi, 050 572 2404
projektipäällikkö Sanna Vinblad, Lapin ammattikorkeakoulu, sanna.vinblad@lapinamk.fi , 040 701 2238

oamk.fi/myssy

Hankkeen Facebook-sivut

Biotaloutta Oulun seudun kylille -infotilaisuus Muhoksella 6.4.

Biotaloutta Oulun seudun kylille -infotilaisuus Oulussa 7.4.

Arktiset askeleet huipentui upeaan loppunäytökseen – tanssikatselmuksen palkitut ovat selvillä

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) ja Oulun läänin Tanssialan Tuki ry:n järjestämä valtakunnallinen Arktiset askeleet -tanssitapahtuma tanssittiin kuluvana viikonloppuna Oulussa. Oamkin konserttisali pullisteli liitoksistaan, sillä tanssitapahtuma keräsi paikalle viikonloppuna yli 500 eri tanssilajin nuorta harrastajaa ja opettajaa sekä runsaan yleisön ympäri Suomen.

Tanssitapahtuman pääosassa oli tanssikatselmus, joka ajoittui kahdelle päivälle 2.–3.4. Tanssikatselmuksessa nähtiin 49 teosta, jotka esiraati oli valinnut 148 lähetetystä teoksesta. Katselmuksen arviointiraadissa olivat Maria Speth (Alankomaat), Salla Pakarinen-Räsänen ja Paula Puumalainen sekä opiskelijajäsenet Essi Honkanen ja Henna Julin. Lisäksi tapahtumassa oli lapsista koostuva pupuraati, jossa teoksia omista lähtökohdistaan arvioivat Otto Haapaniemi, Amanda Karhu, Iina Kolanen, Lotta Luosujärvi, Aatu Läspä ja Selina Puebla-Ontero.

Tanssikatselmuksen lisäksi tapahtumaviikonloppu sisälsi oululaisen tanssin Ookko nää Oulusta? -näytöksen, tanssivan kulkueen, kaikille avoimia Tanssi tutuksi -työpajoja, osallistujadiscon sekä erilaisia osallistujille suunnattuja työpajoja. Viikonlopun kruunasi sunnuntaina 3.4. pidetty loppunäytös, jossa nähtiin 17 upeaa teosta.

Arktiset askeleet 2016 -tapahtumassa palkitut teokset

450 euroa sanomalehti Kalevalta

Löylyä lissää, Dance Actions, Tampere

450 euroa

Hämähäkit, Tanssikoulu Hannele Suomalainen, Pirkanmaa

250 euroa

Tuskaa, Juuso Qvick, Tanssiopisto Uusikuu, Pyhäsalmi

150 euroa

Balettikoulussa, Pirkanmaan Tanssiopisto, Lempäälä
Outolintu, Tanssikoulu DCA, Helsinki
Puuhakas päivä, Dance Actions, Tampere
Öiseen aikaan, Lahden Tanssiopisto

100 euroa

Pupuraadin nimeämänä stipendinä

Viikingit, Tanssikeskus Citydance, Oulu

Ookko nää Oulusta -näytöksen tuotosta

Matkalla, Mimmi Savolainen, Tanssikeskus Citydance
Lastentanssi baletista Pähkinänsärkijä, Oulun esittävän taiteen koulu Lenninsiipi

daCi Finlandilta

Avaruuden onkaloissa, Dance Actions
Lisäksi pienet tanssijat saivat KiddieJam-levyt

Tanssitarvikeliike Silkkirummun lahjakorttina

Human, Siiri Tapaninen, Kuopion Tanssiopisto
Odalisquen variaatio baletista Le Corsaire, Pinja Rissanen, Miloff Tanssiopisto, Seinäjoki

Kunniakirja

Jäälinnassa, Kajaani Dance
Espoon Tanssiopisto (+KiddieJam-levy)
Noituuttako, Espoon Tanssiopisto (+FolkJam-pipot)
Poloneesi ja masurkka baletista Paquita, Ballet Kaukametsä, Kajaani (+SampoFolkJamin epeli tanssipelipaketti)
Kiinalainen tanssi, Lappeenrannan Tanssiopisto (+KiddieJam-levy)
Tanssikoulu Dance Actions, Tampere (+SampoFolkJamin epeli tanssipelipaketti)

Lisätietoja

tapahtuman johtaja Liisa Kontturi-Paasikko, 050 443 1011, liisa.kontturi-paasikko@oamk.fi

tapahtumatuottaja Mira Kolanen, 050 310 3938, mira.kolanen@oamk.fi

oamk.fi/arktisetaskeleet


Oamk on Pohjois-Suomen suosituin korkeakoulu

$
0
0

Keskiviikkona 6.4. päättyi korkeakoulujen kevään yhteishaun toinen hakuaika. Oulun ammattikorkeakouluun (Oamk) haki kevään yhteishaussa yhteensä 5 429 ensisijaista hakijaa. Ensimmäinen hakuaika järjestettiin 8.–27.1., jolloin Oamkissa haettavana olivat englanninkieliset ammattikorkeakoulututkintoon johtavat koulutukset. Toisena hakuaikana 16.3.–6.4. haettavana olivat suomenkieliset ammattikorkeakoulu- ja ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavat koulutukset. Aloituspaikkoja Oamkissa syksyllä alkaviin koulutuksiin on yhteensä 1 706.

Hakijamäärältään Oamkin suosituin koulutus oli sosionomikoulutus, jonka 90 aloituspaikkaa haki 588 ensisijaista hakijaa. Vetovoimaisin koulutus oli fysioterapia, johon oli lähes 11 ensisijaista hakijaa aloituspaikkaa kohti. Seuraavaksi vetovoimaisimpia hakukohteita olivat ensihoitaja- ja terveydenhoitajakoulutukset. Ylemmistä ammattikorkeakoulututkinnoista vetovoimaisin oli yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen, johon oli yli kolme ensisijaista hakijaa aloituspaikkaa kohti.

Valtakunnallisesti aloituspaikkoja oli reilut 50 000, ja hakijoita oli yhteensä noin 152 000. Hakijoista 54 prosenttia haki ensisijaisesti ammattikorkeakouluihin.

Korkeakoulut velvoitettiin tämän kevään yhteishausta alkaen varaamaan osa aloituspaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Hakijoista 121 000 eli noin 80 prosenttia oli ensikertalaisia. Oamk on varannut 75 prosenttia aloituspaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Loput 25 prosenttia aloituspaikoista täytetään paremmuusjärjestyksessä ensikertalaishakijoiden ja muiden hakijoiden joukosta.

Englanninkielisen koulutuksen valintakokeet järjestetään huhtikuussa ja suomenkielisen koulutuksen touko- ja kesäkuussa. Opiskelijavalinnasta ilmoitetaan viimeistään 1.7.2016.

Lisätietoja:

opiskelijapalvelupäällikkö Marita Aikio, 050 383 8442, marita.aikio@oamk.fi

Tiedotetta korjattu 8.4. Hakijamäärältään Oamkin suosituin koulutus oli sosionomikoulutus, ei liiketalouden koulutus, joka oli toiseksi suosituin.

Arenen toivoma innovaatioseteli mukaan hallituksen yrittäjyyspakettiin

$
0
0

Hallitus sopi tiistaina 5.4.2016 vuosien 2017–2020 julkisen talouden suunnitelmasta ja kärkihankkeiden päivityksestä. Yrittäjyyttä edistävänä ja työllisyyttä vahvistavana lisätoimena elinkeinoministeri Olli Rehn esitteli uudet työllisyys- ja yrittäjyyspaketit tiistaina 12.4.2016. Toimenpiteiden tarkoituksena on kokonaisuudessaan helpottaa mikro- ja pk-yritysten toimintaa ja kehittymistä.

Hallitus on päättänyt toteuttaa kokeilun innovaatio- ja palvelusetelistä osana yrittäjyyspakettia. Innovaatio- ja palvelusetelillä mikro- ja pk-yritysten voivat hankkia omiin tarpeisiinsa parasta mahdollista ulkopuolista asiantuntemusta ja tukea. Setelin avulla yrityksiä kannustetaan esimerkiksi yhteistyöprojekteihin korkeakoulujen tai tutkimuslaitosten kanssa. Yritys voi saada valtiolta setelin, jolla se voi ostaa tutkimus- ja kehittämispalveluita korkeakoululta tai tutkimuslaitokselta. Seteli olisi arvoltaan noin 5 000 euroa. Yrittäjyyspakettiin sisältyy myös innovaatiopankki, joka kehitetään vauhdittamaan innovaatioiden ja patenttien parempaa hyödyntämistä ja kaupallistamista.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry pitää työllisyys ja yrittäjyyspakettia sekä erityisesti palvelu- ja innovaatioseteliä erittäin myönteisenä kehitystoimenpiteenä. Arene on aiemmin nostanut esiin suosituksen innovaatiosetelin kehittämisestä Rakenteellisen kehittämisen raportissaan ”Kohti maailman parasta korkeakoululaitosta”. Seteli luo entistä parempia mahdollisuuksia hyödyntää ammattikorkeakoulujen vahvaa ja monipuolista tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan osaamista kehitystyössä.

Arene kiittää hallitusta rohkeasta päätöksestä, erityisesti siihen sisältyvästä palvelu- ja innovaatiosetelistä.

”On hyvä, että innovaatioseteli ollaan nyt ottamassa käyttöön Suomessa. Ammattikorkeakoulut toivovat, että innovaatiosetelin kehittämisessä ja toimeenpanossa kuullaan käyttäjien, kuten yritysten, ammattikorkeakoulujen, yliopistojen ja tutkimuslaitosten, näkemyksiä parhaiden mahdollisten toimintamallien ja myöntämiskriteerien löytämiseksi sekä parhaimman yhteiskunnallisen hyödyn saavuttamiseksi", toteaa Arenen puheenjohtaja Tapio Varmola.

”Näkemyksemme mukaan palvelu- ja innovaatioseteli luo mahdollisuuksia kehittää elinkeinoelämää sekä vahvistaa korkeakoulujen yritysyhteistyötä. Ammattikorkeakouluilla on olemassa valmiit yritysyhteistyöverkostot ja aluekehitystehtävä, joihin liittyvään kehitystyöhön palvelu- ja innovaatioseteli tuo toivottuja lisämahdollisuuksia. Nyt korkeakoulujen on kyettävä vastaamaan tähän positiiviseen haasteeseen", tiivistää rehtori Tapio Varmola.

Arene kannattaa innovaatiosetelin ja -pankin kaltaisia innovatiivisia ja tulevaisuutta rakentavia toimintamalleja. Palvelu- ja innovaatiosetelin yhteistyöluonne nähdään hyvänä ratkaisuna.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry

Tapio Varmola
puheenjohtaja

Riitta Rissanen
toiminnanjohtaja

Koko perheen baletti Huonosti vartioitu tyttö saa ensi-iltansa Oulussa 21.4.

$
0
0

Yksi vanhimmista nykypäivään säilyneistä baleteista, Huonosti vartioitu tyttö – La Fille mal gardée, nähdään 21.4. ensimmäistä kertaa Oulussa. Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) produktion takana ovat Heli Kuula, Hanna Sirén sekä Kirsi Aromaa, joka on tanssinut teoksen päähenkilön, Lisen, roolin Kansallisbaletissa.

Koko perheen baletin esittävät lähes kaikki Oamkin tanssinopettajakoulutuksen eri suuntautumisvaihtoehtojen opiskelijat yhdessä baletin erikoiskoulutusluokkalaisten kanssa. Teoksessa esiintyykin lähes 60 tanssijaa. Solisteina nähdään kaksoismiehityksellä Lisen roolissa Ella Gröndahl ja Jutta Salmela, Colasin roolissa Saku Tonteri ja Ville Sievänen, leskiäiti Simonen roolissa Jyrki Kontkanen ja Saku Tonteri, Alainin roolissa Eetu Laitinen ja Thomasin roolissa Jari Joutsenvaara.

Baletin kantaesitys oli Ranskassa vuonna 1789, ja se on ollut Suomessa viimeksi Kansallisbaletin ohjelmistossa 1980-luvulla. Kyseinen baletti on eräänlainen vedenjakaja kahden eri balettisuuntauksen välillä. Aiemmin mytologia, antiikin hahmot ja henkimaailma olivat hallinneet balettien aiheita. Ne olivat kuitenkin jäämässä syrjään, kun siirryttiin kuvaamaan ihmisten arkielämää. Huonosti vartioitu tyttö on ensimmäinen baletti, joka kertoo tavallisista talonpoikaissäädyn ihmisistä jokapäiväisissä elämäntilanteissa. Baletin suosion taustalla ovat elinvoimaiset henkilöhahmot sekä kyky kuvata arkielämää aidosti ja huumorilla sävytettynä.

Näytökset järjestetään Oamkin konserttisalissa (Kotkantie 1, Oulu) seuraavasti:

- torstai 21.4. kello 19
- perjantai 22.4. kello 13 ja 19
- lauantai 23.4. kello 13 ja 15.

Baletti kestää noin tunnin. Liput maksavat 10 euroa ja niitä voi ostaa osoitteessa puoti.folkjam.fi. Teos tuotetaan yhteistyössä POTKU – Pohjois-Pohjanmaan taiteen ja kulttuurin tuki ry:n kanssa.

Lisätietoja:

tapahtumatuottaja Mira Kolanen, 050 310 3938, mira.kolanen@oamk.fi

oamk.fi/huonostivartioitutytto

Oamkin joukkue LVI-opiskelijakilpailun voittoon

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) talotekniikan opiskelijat Anssi Heikkinen, Topias Rantala, Matti Sivula ja Benjamin Törnqvist ovat voittaneet Talotekniikkateollisuuden ja Suomen LVI-liiton järjestämän LVI-opiskelijakilpailun. Kilpailu käytiin Lahdessa 13.4. uusiutuvan energian tutkimuskeskus Energonissa.

Kahdeksatta kertaa järjestetyssä LVI-alan ammattikorkeakoulujen välisessä opiskelijakilpailussa joukkueet ratkoivat tehtäviä, jotka liittyivät muun muassa pientalon lämmitystapaan, maalämpöpumpun toimivuuteen sekä rakentamismääräyksiin.

Oamkin lisäksi kilpailuun osallistuivat joukkueet Arcadasta, Metropoliasta, Mikkelin ammattikorkeakoulusta, Satakunnan ammattikorkeakoulusta ja Tampereen ammattikorkeakoulusta. Tämän vuoden kilpailua isännöi Oilon Oy, ja rahoittajina toimivat Säätiö L.V.Y. ja Talotekniikkateollisuus. Tilat kilpailun käytännön tehtävien toteutukseen tarjoaa vuosittain valittava talotekniikkateollisuuden yritys. Teoriakysymykset laatii tuomaristo, johon kuuluu eri oppilaitosten ja alan edustajia.

Oamkin talotekniikan koulutuksen opiskelijat oppivat toteuttamaan terveellisiä ja viihtyisiä asuin- ja työympäristöjä ympäristöystävällisen ja energiatehokkaan teknologian keinoin. Opinnoissa keskitytään sisäilmasto-, ilmastointi-, lämmitys- ja jäähdytystekniikkaan sekä vesihuoltoon ja kiinteistöautomaatioon. Koulutuksen laajuus on 240 opintopistettä ja kesto neljä vuotta.

Lisätietoja:

yliopettaja Rauno Holopainen, 040 646 2362, rauno.holopainen@oamk.fi

Energia- ja ympäristötekniikan opiskelijat ratkovat yritysten toimeksiantoja

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) energia- ja ympäristötekniikan opiskelijat ovat ratkoneet kevään aikana alueen yritysten antamia toimeksiantoja. Median edustajat ovat tervetulleita Kotkantien kampuksella (Kotkantie 1, Oulu) järjestettävään energiatekniikan projektipäivään 26.4. kello 9.00–15.00, jolloin opiskelijat esittelevät, millaisia ratkaisuja he ovat luoneet annettuihin tehtäviin.

Fennovoima Oy:n toimeksiannossa opiskelijat ovat pohtineet vierailukeskuksen ja majoituskylän lämmitysratkaisuja uusiutuvaa energiaa käyttäen. Tavastkengän kyläyhdistykselle he puolestaan ovat selvittäneet Tavastkengän koulun uusiutuvien energiamuotojen käyttöä. Muita tämän vuoden toimeksiantajia ovat Adven Oy, Biottori Oy, HSK Sähkö Oy, Micropolis Oy, Satmatic Oy, SFTec, SPK Oy, Vatajankosken Sähkö Oy, Volter Oy sekä Oamkin luonnonvara-alan osasto.

Projektipäivä järjestetään nyt toisen kerran. Yritykset ovat kokeneet yhteistyön opiskelijoiden kanssa toimivaksi, sillä toimeksiantoja on saatu enemmän kuin on voitu ottaa vastaan. Toimeksiantoja pyritäänkin toteuttamaan myös opinnäytetöinä. Viime vuoden toimeksiantajia olivat esimerkiksi Wärtsilä Oyj, Stora Enso Oyj ja Oulun Energia. Tällöin opiskelijoiden tehtävänä oli muun muassa vertailla savunpoistojärjestelmien standardeja ja ristiriitoja sekä tutkia maalämmön ja aurinkoenergian hybridijärjestelmän mahdollisuuksia.

Projektipäivän toimeksiannot on toteutettu energiatekniikan projekti -opintojaksolla, jonka laajuus on yhdeksän opintopistettä. Opintojakson aikana opiskelijat tekevät yrityslähtöisiä tutkimus- ja kehitysprojekteja, jotka esitellään energiatekniikan projektipäivässä. Energia- ja ympäristötekniikan koulutuksesta valmistuvat insinöörit voivat työskennellä energiatekniikka- ja ympäristöalalla esimerkiksi suunnittelu-, käytönvalvonta-, asiantuntija- ja esimiestehtävissä.

Lisätietoja:

lehtori Jukka Ylikunnari, 050 317 4741, jukka.ylikunnari@oamk.fi

yliopettaja Veli-Matti Mäkelä, 050 596 5444, veli-matti.makela@oamk.fi

Elinvoimaa ja hyvinvointia pohjoiseen – Oamkin strategia 2017–2020 on julkaistu

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) tehtävä on palvella työ- ja elinkeinoelämän kehittämisen ja uudistamisen tarpeita, vahvistaa alueen elinvoimaisuutta sekä vastata Pohjois-Suomen ammattikorkeakoulutuksen monimuotoisuudesta. Oamk on julkaissut uuden strategiansa, joka kirkastaa ammattikorkeakoulun toiminnan kulmakivet sekä arvot, joihin työ perustuu.

– Visionamme on olla pohjoisen Suomen johtava, monialainen ja kansainvälinen ammattikorkeakoulu. Menestys ei kuitenkaan tule itsestään, vaan meidän kaikkien täytyy olla aktiivisia. Ammattikorkeakoulullamme tulee myös olla valmiutta rohkeisiin ratkaisuihin. Meillä on hyvät lähtökohdat, joten motivoituneella ja positiivisella asenteella niin työhön kuin kehittämiseen pärjäämme kilpailussa, rehtori Jouko Paaso sanoo.

Oamkin toimintaa ohjaavat arvot ovat kehittymishalukkuus, tuloksellisuus, työelämäkumppanuus sekä yhteisöllisyys. Miten nämä näkyvät Oamkin toiminnassa ja mitkä ovat ammattikorkeakoulun tärkeitä painoaloja? Nämä asiat selviävät uudesta strategiasta, johon voi tutustua osoitteessa oamk.fi/strategia.

Lisätietoja:

rehtori, toimitusjohtaja Jouko Paaso, 044 556 8200

Apua kulttuurinälkään – Oamkin näytöksiä ja konsertteja läpi toukokuun

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) opiskelijat ruokkivat kulttuurinälkää tarjoamalla näytöksiä ja konsertteja läpi toukokuun. Tarjonnasta löytyy niin vauhtia ja vaarallisia tilanteita kuin seesteisempää menoa.

Tanssinopettajaopiskelijat sekä tanssin erikoiskoulutusluokkalaiset tarjoavat yleisölle tanssin monipuolisen kirjon kahdessa Luomo!-tanssimatineassa. Perjantaina 13.5. Oamkin näyttämösalissa (Kotkantie 1, Oulu) kello 13 ja 15 pääosassa ovat kansantanssi- ja showtanssikoreografiat, joista nähdään sekä sooloteoksia että ryhmäkoreografioita. Kevään viimeinen Luomo! järjestetään perjantaina 20.5. kello 18. Tanssimatineoihin on vapaa pääsy.

DiscoFever! vie aikamatkalle 20.5. Merja Satulehdon ja Marco Bjurströmin ohjaamana

Mitä olisi 70-luku ilman Pop Cornia ja Bee Geesiä, 80-luku ilman Madonnaa ja Michael Jacksonia tai 90-luku ilman Lambadaa ja Macarenaa? Oamkin pop/jazz-musiikin ja showtanssin opiskelijoiden DiscoFever! vie aikamatkalle diskoissa soineisiin megahitteihin ja niihin liittyviin muotitansseihin 1970-luvulta 1990-luvulle.

Joka vuosikymmenellä on omat suosikkitanssit ja näihin kytkeytyvät biisit – musiikin ja liikekielen yhdistelmä, joka jättää nuoruuttaan eläviin muistijäljen. Vahvan, eri aistien kautta tallentuneen vaikutelman, jonka nämä koko loppuikänsä assosioivat hauskanpitoon: vauhdikkaisiin iltoihin kaupungilla, muodikkaaseen pukeutumiseen ja parinmuodostukseen. Jos meno Travoltan jalanjäljissä ei iske, niin viimeistään Lambada saa lanteet notkumaan, ja Macarena kirvoittaa hysterian.

DiscoFeverissä syöksytään antaumuksella muotitanssien ja musiikin pariin Oamkin näyttämösalissa (Kotkantie 1, Oulu) perjantaina 20.5. kello 13 ja 15. Mukana on livebändi upeine solisteineen ja tanssijat aidoissa muotitanssitunnelmissa johdattelemassa yleisön diskotanssin huumaan. Aikamatkalle on vapaa pääsy, ja sen kesto on noin tunti. Tanssijoiden ohjauksesta vastaavat Merja Satulehto ja Marco Bjurström, ja muusikoiden ohjauksesta vastaa Samuli Mikkonen. DiscoFever hostina toimii Merja Satulehto.

Muusikot
Enni-Maria "Enny Hill" Mäkelä – laulu
Tiina "Honey T" Puolitaival – laulu
Laura "Lara Springs" Koski – laulu
Jenni "Jennie Z" Siuruainen – laulu
Timo "Tim Crane" Kurkela – laulu
Elias "Dr. Elliott" Airaksinen – koskettimet
Valtteri "Walther PP" Huovinen – kitara
Joni "Johnny Freshgrove" Raikaslehto – basso
Olli Vimpari "Ollie Vim2" – rummut

Tanssijat ovat Miia Ahonen, Elina Kuutti, Anni Lantto, Noora Mommo, Henna Männikkö, Roosa Ouvinen, Sini Parkkinen, Iina Piskonen, Soile Puumalainen, Anna Sergeeva, Ville Sievänen, Jenni Säkkinen, Saku Tonteri ja Liana Vahtiala.

Toukokuun aikana järjestetään lisäksi lukuisia konsertteja, joista löytyy lisätietoa Oamkin tapahtumakalenterista: oamk.fi/tapahtumakalenteri

Lisätietoja:

tapahtumatuottaja Mira Kolanen, 050 310 3938, mira.kolanen@oamk.fi


Opiskelijoiden kehittämä kotikuntolaite markkinoille loppuvuodesta

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulussa (Oamk) on neljän vuoden aikana kehitetty Weela-kotikuntolaitetta monialaisessa opiskelijatiimissä. Idean ympärille on myös rakentunut yritys Welapro Oy, jonka perustajia ovat Oamkista insinööriksi valmistunut Miikka Kurunlahti ja insinööriksi opiskeleva Tuomas Lehto. He molemmat ovat olleet jo opiskeluaikoinaan projektissa mukana.

Laitteen tarina alkoi vuonna 2010, jolloin Mauno Kurunlahti sai idean kotikuntoiluun soveltuvasta, matalan kynnyksen lihaskuntolaitteesta. Vuonna 2011 hän toi ideansa Oamkille, jossa laite rakennettiin toimivaksi kokonaisuudeksi. Laitteen kehitystyössä on ollut mukana yli kolmekymmentä Oamkin opiskelijaa kuudesta eri koulutuksesta: viestinnästä, fysioterapiasta, hyvinvointitekniikasta, tekniikasta, liiketaloudesta ja tietotekniikasta. Yhteistyötä on tehty lisäksi Savonia-ammattikorkeakoulun muotoilun koulutuksen opiskelijoiden kanssa.

Työelämälähtöisessä ja moniammatillisessa projektissa on tähän mennessä kertynyt yhteensä yli 300 opintopistettä ja kymmenen opinnäytetyötä. Näiden lisäksi on tehty harjoitteluita ja projektiopintoja. Tiivis yhteistyö Oamkin kanssa jatkui vuoden 2015 loppuun saakka. Tästä eteenpäin Welapro Oy vastaa kehitystyöstä, mutta yhteistyötä Oamkin kanssa on tarkoitus jatkaa sopivissa yhteyksissä.

Tämän vuoden loppupuolella markkinoille tuleva Weela on älykäs kuntolaite koko kehon lihaskuntoharjoitteluun. Kooltaan Weela on pieni ja kevyt, mutta tuottaa vastusta portaattomasti nollasta sataan kiloon. WeelaTrainer-älylaitesovelluksessa käyttäjät saavat henkilökohtaisen harjoitusohjelman ja opastusvideot sekä voivat seurata kehitystään.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Miikka Kurunlahti, Welapro Oy, 044 971 8890, miikka.kurunlahti@weela.fi

weela.fi

Kokonainen opintojakso yrityksen kanssa yhteistyössä

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk) ja tilitoimisto Talenom Oyj suunnittelivat ja toteuttivat yhdessä Työelämälähtöinen projekti -opintojakson, joka järjestettiin keväällä 2016. Opintojaksolle osallistuivat liiketalouden koulutuksen taloushallinnon suuntautumisvaihtoehdon toisen vuoden opiskelijat.

Kolmen opintopisteen laajuinen opintojakso koostui lähipäivistä sekä itsenäisestä opiskelusta. Viiden lähiopetuspäivän aikana opiskelijat oppivat kirjanpitoa Talenomin kirjanpidon asiantuntija Tuija Annalan johdolla. Kirjanpidon aineisto pohjautui oikean yrityksen tositteisiin terästettynä muutamalla erikoisemmalla tapauksella. Lisäksi opiskelijat tekivät itsenäisesti samoja verkkokursseja, joilla Talenomin kirjanpitäjät opiskelevat taloushallinnon eri osa-alueita.

– Tämä on ollut meidän näkökulmastamme erittäin onnistunut yhteistyömuoto. Opiskelijat ovat saaneet uusia näkökulmia, kertausta ja myös lisäystä opittuun, tietämystä tilitoimistotyöskentelystä sekä varmuutta taloushallinnon tietojärjestelmien käyttöön. Itse olen saanut uusia näkökulmia, joita voimme hyödyntää taloushallinnon opintojaksojen sisältöjen kehittämisessä, lehtori Ulla Reinikainen kertoo.

Opiskelijoiden palautteen, oppituntien kokemusten sekä ohjaajien näkemysten perusteella opintojaksoa kehitetään edelleen. Tavoitteena on, että samanlainen opintojakso voidaan toteuttaa jälleen ensi keväänä. Myös Talenomin puolella yhteinen opintojakso on koettu onnistuneena, ja yritys voi saada opiskelijoista tulevaisuudessa hyviä harjoittelijoita ja työntekijöitä.

– Meidän toimialallamme henkilöstön osaaminen on hyvin kriittinen tekijä. Olemme siinä määrin hyvässä asemassa, että meidän tukenamme on hyvä koulutusjärjestelmä. Valmistuvilla on jo lähtöjään perusosaamista, mikä auttaa perehdyttämisessä. Kevään yhteistyöprojektissa pääsimme konkretisoimaan opiskelijoille, miten osaamista jatkokehitetään työelämässä. Perehdytyksessä opittavaa on kuitenkin paljon. Yhteistyössä järjestetty opintojakso oli hieno mahdollisuus ottaa varaslähtö perehdytykseen, mikäli opintojaksolle osallistuneet opiskelijat hakeutuvat meille töihin, sanoo Talenomin osaamisen johtaja Antti Aho.

Opintojakson aikana opiskelijoiden haluttiin tiedostavan myös se, että työtehtävän mukaiset lopulliset valmiudet opitaan vasta työelämässä.

– Opiskelijan urakaaren näkökulmasta opiskelu ei suinkaan rajaudu koulunkäyntiin, vaan työnantajan tehtävä on tukea työntekijää kehittämään henkilökohtaista osaamistaan pitkin työuraa. Esimerkiksi syksyllä järjestettävään taloushallintoalan asiantuntijoille tarkoitettuun KLT-tutkintoon ilmoittautui meiltä 50 vapaaehtoista, Antti Aho jatkaa.

Liiketalouden koulutuksen taloushallinnon suuntautumisvaihtoehdossa opiskelija saa valmiudet erilaisiin taloushallinnon tehtäviin yrityksissä ja julkisella sektorilla sekä yrittäjänä toimimiseen. Opinnoissa perehdytään käytännönläheisesti muun muassa kirjanpitoon, palkanlaskentaan, yritysrahoitukseen, verotukseen ja johdon laskentatoimen eri osa-alueisiin. Tradenomin tutkintoon johtavan koulutuksen laajuus on 210 opintopistettä, ja kesto on 3,5 vuotta.

Lisätietoja:

lehtori Ulla Reinikainen, Oamk, 040 141 5362, ulla.reinikainen@oamk.fi

osaamisen johtaja Antti Aho, Talenom Oyj, 0207 525 405, antti.aho@talenom.fi

Oamk juhlii ensimmäisiä yhteisiä valmistujaisia 10.6.

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk) viettää perjantaina 10.6. ensimmäisiä koko ammattikorkeakoulun yhteisiä valmistujaisjuhlia. Tilaisuus järjestetään Kastellin monitoimitalossa (Sairaalanrinne 5, Oulu) kello 15.00–16.00. Median edustajat ovat tervetulleita paikan päälle.

Yhteisillä valmistujaisilla halutaan edistää yhteisöllisyyttä sekä tehdä ammattikorkeakoulututkintoja tunnetummiksi. Vuosittain Oamkista valmistuu noin 1 400 asiantuntijaa, joista noin sata on suorittanut ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon. Kaiken kaikkiaan Oamkista on tähän mennessä valmistunut yli 20 000 asiantuntijaa.

Ohjelma

Tervetuloa
Maire Mäki, Oamk Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja

Valmistuvan opiskelijan puhe
Candace Kinnunen, terveydenhoitaja (AMK)

Kohtauksia baletista Huonosti vartioitu tyttö
Jutta Salmela ja Ville Sievänen

Vuoden sidosryhmän puheenvuoro
Ilkka Kaisto, PrintoCent, johtaja, VTT

Musiikkia

Rehtorin tervehdys
Jouko Paaso

Ansiomerkin kiinnittäminen

Stipendien julkistaminen

OSAKOn tervehdys
Toni Hyvönen, hallituksen puheenjohtaja

Alumnien tervehdys
Timo Pieti, Oamkin Alumnit ry:n puheenjohtaja

Tanssiesitys: Lindy hop – rock'n roll – boogie woogie
Rosa Timonen ja Niklas Hagel

Lisätietoja:

rehtori, toimitusjohtaja Jouko Paaso, 044 556 8200

oamk.fi/valmistujaiset

Yrityshautomo-opinnot keräävät kiitosta ja synnyttävät yrittäjiä

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) yrityshautomo-opinnot käyneistä 95 prosenttia suosittelisi opintoja yrittäjyydestä kiinnostuneille opiskelijoille. Asia selviää Oamkin liiketalouden koulutuksesta tradenomeiksi tänä keväänä valmistuneiden Sakari Penttilän ja Jasmiina Salinin tekemästä opinnäytetyöstä, jossa selvitettiin Oamkin yrityshautomon merkitystä opiskelijoille sekä yrityshautomo-opintoja suorittaneiden kokemuksia ja näkemyksiä yrittäjyydestä. Tilastollisena tutkimuksena toteutettu kysely lähetettiin 328 henkilölle. Vastausprosentti oli 28,3. Opinnäytetyön tuloksia käytetään yrityshautomon toiminnan ja markkinoinnin kehittämisessä.

Yrityshautomo-opinnot keräsivät kiitosta hyödyllisyydestä, annetusta tuesta sekä positiivisesta vaikutuksesta yrittäjyyden mielikuvaan. Kyselyyn vastanneista 43 prosentilla oli yrittäjyyskokemusta. Päätoimisia yrittäjiä heistä oli 21,5 prosenttia ja sivutoimisia yrittäjiä 15,2 prosenttia.

Oamkin yrityshautomolla on ollut työllistävä vaikutus, sillä kyselyyn osallistuneet yrittäjät ovat työllistäneet koko maassa 141 henkilöä itsensä lisäksi. Yhteensä uusia työpaikkoja on syntynyt 175, joista suurin osa Pohjois-Pohjanmaalle. Melkein puolet yrittäjistä aikoo myös kasvattaa henkilöstömääräänsä tulevaisuudessa. Tulevaisuuden suunnitelmien toteutumista tukee se, että jopa 58 prosentilla päätoimisista yrittäjistä liikevaihto oli yli 60 000 euroa vuonna 2015.

Tutkimuksen mukaan yleisempiä syitä, jotka estivät yrittäjäksi ryhtymisen olivat kesken olevat opinnot, halu hankkia ensin työkokemusta, perheyrityksiin työllistyminen tai työllistyminen muulla tavalla. Kuitenkin noin joka viidennellä ei-yrittävistä oli mielessään uusi liikeidea yritystä varten.

Monialaisessa yrityshautomossa opiskelijat voivat kehittää osana opintojaan omia ideoitaan liiketoimintamalleiksi ja -suunnitelmiksi sekä ihan yrityksiksi asti. Vuosien 2012–2015 aikana yrityshautomossa on perustettu 65 yritystä. Koko Oamkin kattava yrityshautomo on toiminut vuodesta 2005 lähtien. Sen tavoitteena on edistää opiskelijoiden yrittäjyys- ja liiketoimintavalmiuksia, positiivista asennetta yrittäjyyttä kohtaan sekä lisätä opiskelijoiden verkostoitumista muiden yrittäjyyttä tukevien organisaatioiden kanssa.

Koko opinnäytetyö on luettavissa osoitteessa theseus.fi/handle/10024/107930.

Lisätietoja:

yrityshautomovastaava Mika Määttä, 040 6525861, mika.maatta@oamk.fi

Jasmiina Salin, 040 5663148, jasmiina.salin@gmail.com

Sakari Penttilä, 0400 674563, sakari.penttila@hotmail.com

EduLAB tarjoaa opettajille työkaluja koulutuksen digitalisaatioon

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) EduLAB on käytännönläheinen täydennyskoulutus eri alojen ja koulutusasteiden opettajille. 29.8.–16.12. järjestettäviin EduLAB-opintoihin voi hakeutua Oamkin avoimen ammattikorkeakoulun kautta. Haku on parhaillaan käynnissä ja jatkuu 5.8. saakka.

Digitalisaation myötä perinteinen opettajuus on murroksessa. Perusopetuksen opetussuunnitelmamuutos tuo kaikille koulutusasteille lisää tietotekniikkaa ja ohjelmointitaitoja. Opetushallitus on myös uudistanut ammatillisten perustutkintojen lähtökohdat, ja esimerkiksi osaamisperustaisuus ja yrittäjyys nousevat vahvemmin esille. Korkeakouluopetuksessa edellä mainittujen lisäksi opettajan työnkuvaa muuttavat työelämälähtöisyys, kansainvälistyminen ja digitaalisuuden mahdollistama monimuoto-opetus.

– EduLAB on hyvin työelämälähtöinen tapa oppia ja opettaa. Se kannustaa niin opettajia kuin opiskelijoita pois perinteisen oppimisen kulttuurista sekä innostaa tekemään ja luomaan uutta. Opettajat oppivat ohjaamaan opiskelijatiimejä kokonaisvaltaisesti, ei vain oman substanssiosaamisen osalta, lehtori ja LAB Master Janne Länsitie kertoo.

EduLAB on kansainvälinen koulutuskokonaisuus, joka keskittyy koulutusinnovaatioihin ja -teknologiaan tukien niiden liiketoiminnan kehittämistä. Monialaiset ja kansainväliset tiimit koostuvat eri alojen kokeneista ammattilaisista sekä Oulun korkeakoulujen ja partnerikorkeakoulujen opiskelijoista.

Tiimit kehittävät uusia palveluita ja tuotteita eri toimialojen todellisiin ongelmiin. Tämän kevään aikana tiimit ovat kehittäneet kansainvälisille markkinoille useita uusia tuotekonsepteja, kuten pelin ohjelmoinnin perusteisiin, oppimisen seurantasovelluksen, terapiatyön ammattisovelluksen sekä videosisältöjen tekstityspalvelun. Palveluita on kehitetty yhdessä käyttäjäryhmien ja asiakkaiden kanssa.

EduLABin opinnot järjestetään englanniksi. Koulutusmallin kulmakiviä ovat muun muassa työelämälähtöisyys, luova ongelmanratkaisu, tekemällä oppiminen ja laaja-alainen osaaminen. Eri alojen opettajat ja ammattilaiset voivat hakea EduLABiin Oamkin avoimen ammattikorkeakoulun kautta. Lisätietoa koulutuksesta saa osoitteesta oamklabs.fi/ouluedulab.

Lisätietoja:

Lehtori, LAB Master Janne Länsitie, 050 372 1903, janne.lansitie@oamk.fi

Viewing all 478 articles
Browse latest View live